0
Coassistente Sultan

#Curriculum help-mij

augustus 31, 2020

Toen ik aan de studie geneeskunde begon had ik, achteraf gezien, geen idee wat me te wachten stond. Ik zag mezelf netjes binnen zes jaar mijn studie afmaken (ha-ha-ha!) en daarna ergens beginnen als basisarts. Alle opties stonden nog open, alles was mogelijk; ik was immers door die decentrale selectie gekomen. Mijn grootste zorg was het halen van de vakken in jaar één, want er was om de vijf weken een tentamen en de druk om je BSA te halen. Maar ik kon het aan, dus ik kon hierna worden wat ik wil, toch?


Tijdens jaar 3 merkte ik op dat iedereen om me heen ‘onderzoek’ of ‘commissie’ begon te doen. Ik snapte niet wat ze nou eigenlijk deden qua onderzoek, hoe ze aan die posities kwamen, en of ik het ook zou moeten doen. Ik had het eigenlijk druk genoeg met de studie zelf, met mezelf mentaal voorbereiden voor de coschappen die dat jaar zouden beginnen, en met m’n bijbaantje in de zorg. Ik had helemaal geen zin om ook onderzoek te doen. “Dat moet je echt doen hoor, anders kom je straks niet aan een baan.” De druk werd hoger.

Begin jaar vier deed ik ‘onderzoek’ in het kader van een verplichte wetenschapsstage. Ik mailde allerlei artsen en kwam uit bij de afdeling infectiologie. Tot mijn verbazing kwam dit uiteindelijk uit tot een kleine publicatie, waar ik als tweede auteur stond. Behalve dat het natuurlijk bijzonder is om je harde werk zo zwart op wit in een wetenschappelijk tijdschrift te zien, je naam bij die van je professoren, was ik vooral blij dat ik weer iets had om op m’n verdomde CV te gooien.


Want daar is oprecht ie-der-een mee bezig, en degenen die dat niet zijn stressen zich er wel over. Vooral de competitieve studiegenoten gaven mij heel veel stress; de types die zich mengen bij elke commissie, bijbaan, tijdschrift of vereniging, daarbij onderzoek doen en een bijbaan hebben, puur en alleen om op hun CV gooien. In vergelijking met hen was mijn CV best leeg. Alleen studeren is niet genoeg, werd gezegd. Je moet je laten zien, je moet actief en betrokken zijn. Blijkbaar moet je ook een LinkedIn hebben. Ik raakte in paniek.


“Maar je doet toch al veel?” zei een jaargenoot van me. Ik snapte niet waar ze het over had.“Je schrijft blogs, je werkte in het ziekenhuis, je hebt zelfs een publicatie. Dat is meer dan ik heb!” Ze had een punt. Misschien zijn mijn blogs niet direct bijdragend aan de medische wereld, maar bloggen is wel iets wat ik doé omdat ik er veel passie voor heb; het zegt iets over wie ik ben. En langzaam besefte ik me dat ik helemaal niet dingen hoef te doen puur om op m’n CV te zetten, maar dat ik dingen die ik doe omdat ik er veel passie voor heb, óók op m’n CV kan zetten.


En toch, dat zal ook niet voldoende zijn om de druk die ik voel te verzachten; want wat blijkt, een PhD hebben is tegenwoordig geen pré meer voor vele AIOS posities, maar een must. Vier jaar onderbetaald niet-klinisch onderzoek moeten doen om arts te kunnen worden klinkt als mijn grootste nachtmerrie, en aan de slag gaan na ‘zes jaar geneeskunde’ klinkt als een verre droom.


Onbeperkt blogs lezen? Word dan member via www.dokterdo.nl/word-member en help ons dokter do verder uit te breiden.

Sultan is tevens ook te volgen op instagram: @ikheetgeenco

Ook leuk om te lezen

This category can only be viewed by members.

Geen reacties

Laat een reactie achter