0
Dokter Do

#Wil je met mij trouwen?

augustus 25, 2020
Ik roep zijn naam in de wachtkamer en een klein vrolijk mannetje springt op en komt nog net niet rennend op mij af. Een jonge sportieve dame snelt achter hem aan: ‘Kees, rustig!’ Kees drukt zijn hand stevig in de mijne, zet zijn grootste glimlach op en grinnikt: ‘Aangenaam, dat ben ik. Wat ben jij mooi!’ Ik lach ietwat verlegen en stel me aan hem voor. Als ik mijn hand wil terugtrekken, houdt hij hem wat fermer vast en brengt hem langzaam naar zijn gezicht toe. Voor ik het weet voel ik zijn natte lippen op de rug van mijn hand, wanneer hij een kus erop drukt. Geschrokken trek ik mijn hand harder terug.

‘Kees! Wat hebben we nou afgesproken? Je zou je gaan gedragen,’ zegt de jonge dame die met hem is. Het blijkt zijn begeleider te zijn. Kees trekt het zich allemaal niet zo aan en loopt de spreekkamer in. ‘Kom verder,’ zeg ik tegen de jonge dame. Ze begroet mij met een glimlach en fluistert een sorry, maar ik vind het allemaal niet erg. Kees is een man van 55 jaar, alleen functioneert hij op het niveau van een vijfjarige. Hij is geboren met Trisomie 21, in de volksmond bekend als het syndroom van Down.

Dit is een aangeboren afwijking, die ontstaat door een extra chromosoom, namelijk chromosoom 21. Normaal hebben we 23 paar chromosomen per cel die onze erfelijke materiaal bevatten, in totaal 46 chromosomen per cel. Mensen met het downsyndroom hebben er echter 47, omdat ze niet één paar chromosoom 21 hebben, maar een extra chromosoom 21. In totaal dus drie chromosoom 21. Daarom wordt het syndroom ook wel Trisomie 21 genoemd. Door deze extra chromosoom hebben deze mensen een verstandelijke beperking met ook lichamelijke kenmerken.

Kees is hier bij ons vanwege zijn slechthorendheid, hij komt ter controle. Slechthorendheid komt veel voor bij het downsyndroom.

Ik doe een paar testjes bij Kees en maak een babbeltje met hem. Dan vraag ik hem even te wachten omdat ik mijn bevindingen met mijn supervisor wil bespreken. Als ik terugkom zit hij nog braaf te wachten, mijn supervisor loopt met mij mee en ziet Kees ook even kort. ‘Je bent weer goedgekeurd jongeman,’ zegt mijn supervisor. ‘Kom Kees, we gaan weer.’ Zijn begeleider pakt hem bij zijn hand, maar hij blijft mij nog aankijken.  Als hij mijn hand pakt, vraagt hij plots: ‘Wil je met mij trouwen?’ Met grote puppy ogen kijkt hij mij aan. ‘Wat gebeurd hier nou?’ zegt mijn supervisor. Ik weet het ook niet, maar bewonder zijn onbevangenheid. Ik ben jaloers op hoe Kees in het leven staat. Niet te veel nadenken en gewoon je hart volgen, soms lijkt dat zo moeilijk nog niet. Het blijft stil aan mijn kant, dan schaterlacht hij en roept: ‘Grapje. Ik heb al een vriendin, maar als jij mijn vrouw was geweest zou ik elke dag koffie voor je zetten.’

*De namen zijn gefingeerd.

Ook leuk om te lezen

This category can only be viewed by members.

Geen reacties

Laat een reactie achter