0
De frontlinie

#Aflevering 6

mei 15, 2020

I’m a survivor.

Dat het heftig ging worden, was ik me bewust. Alleen hier kan je je onmogelijk op voorbereiden. Ik ben geen ic-verpleegkundige, en toch word ik op een Corona IC/cohort ingezet.

Terwijl de rust op onze afdeling heerst, woelt binnen in mij een onrustige storm. Alle patiënten liggen aan de beademing, diep in slaap. Behalve één patiënt. Hij is wakker, reageert op onze vragen maar is nog steeds aan de beademing.

Na wikken en wegen besluiten we dat hij het zelf mag gaan proberen. Geen buisje meer in zijn mond die naar de longen gaat. Ik merk aan hem dat hij het spannend vindt en het enige wat ik kan doen is zijn hand vasthouden. Ik hoop dat het voldoende is.

De buis gaat eruit en ik zie verlichting in zijn ogen. De rust die op hem neer daalt, laat de storm in mij naar boven borrelen. Naar mijn ogen. Ik glimlach achter mijn mondkapje en probeer mijn tranen te onderdrukken. Ik ben een professional. Wij huilen niet! Niet in het bijzijn van de patiënt, maar deze situatie heb ik niet eerder mee gemaakt. Misschien maak ik het ook nooit meer mee. Nu heel de wereld door Corona aan het veranderen is, mag ik van mezelf dit keer huilen in het bijzijn van de patiënt. Het zijn immers tranen van geluk.

Na mijn dienst stap ik opgelucht in mijn auto. Ik laat afgelopen weken weer op mij afkomen en voel opnieuw vlinders in mijn buik voor het vak waar ik voor gekozen heb. Het vak dat mij soms somber maakt en mij vermoeid, maar vervolgens blij maakt met kleine momenten zoals die van vandaag. Ik kan de ellende weer aan.

Gek, ik weet dat de dood onlosmakelijk verbonden is met het leven. Ik weet dat er nog genoeg mensen zullen zijn die in mijn armen zullen sterven. Ik weet waar ik voor gekozen heb, en toch blijft het moeilijk.

Vanavond stap ik tevreden mijn bed in. Zelfs de schrammen in mijn gezicht van de verrekte mondmaskers, voelen nu hemels aan. Ik ga dit overleven.

Vandaag kunnen we wegstrepen. Morgen lukt ons ook nog.

We weten helaas niet wie deze mooie tekening heeft gemaakt, maar ons complimenten! As iemand het weet, laat het ons weten zodat we haar/zijn naam erbij kunnen zetten. Deze persoon verdient credits. #DE_FRONTLINIE is een serie over mijn collega’s in tijden van corona. Wil je zelf ook je verhaal aan Dokter Do kwijt? Mail ons dan naar info@dokterdo.nl.

Help ons Dokter Do uit te breiden door member te worden via www.dokterdo.nl/word-member

Ook leuk om te lezen

Geen reacties

Laat een reactie achter