0
De frontlinie

#Aflevering 3

mei 15, 2020

“Stilte voor de storm.

De afdeling is bijna leeg. Patiënten die klinisch stabiel zijn, worden zo snel mogelijk naar huis gestuurd en nieuwe patiënten melden zich nauwelijks meer. Ik zie mijn collega’s zich ijverig verdiepen in de nieuwe protocollen rondom de golf die ons te wachten staat. In deze ‘stilte voor de storm’ is de onrust bijna te proeven.

Tijdens het spoedoverleg dat later op de dag volgt, krijgen we te horen dat wij als longafdeling op de quarantaine afdeling komen te werken, omdat wij geschoold zijn in ademhalingsondersteuning. Daarnaast wordt ons gevraagd om andere collega’s zo snel mogelijk de ademhalingsapparatuur eigen te maken.

De quarantaine afdeling waar alle covid-19 positieve patiënten komen te liggen, is voorzien van een grote sluis, waardoor je de hele dienst in isolatiekleding op de afdeling loopt.

Opeens zijn wij de ‘cruciale’ groep. Ondanks de schrik zijn we voorbereid. Ik betrap mezelf en mijn collega’s erop dat we ons adem inhouden, grote ogen opzetten en verbaasde blikken, maar ik weet zeker dat we het aan gaan kunnen. Ondanks de angst van collega’s die bang zijn hun gezin te besmetten en ethische aspecten rondom het overlijden van patiënten waar geen familie bij mag, gaan we het redden.

Het wordt wellicht een van de zwaarste periodes in mijn carrière en die van mijn collega’s, maar de saamhorigheid in ons team is ongekend.

De toestroom van patiënten neemt snel toe en al gauw is de quarantaine afdeling niet voldoende en worden andere afdelingen samengevoegd. Nieuwe teams, bestaand uit collega’s vanuit de orthopedie, chirurgie en interne geneeskunde worden gevormd.

Maandag is team 1 van onze afdeling begonnen en over twee weken begint team 2. We zullen rouleren om het goed vol te kunnen houden.Aan alle collega’s die de komende weken in quarantaine gaan: wij kunnen dit en trotseren deze storm!

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar als team.

We maken een vreemde, rare en bijzondere tijd mee. De meeste zorgverleners staan momenteel aan de frontlinie, maar hoe maken ze het werkelijk mee? Elk aflevering vertel ik het verhaal die mijn collega’s mij op de Frontlinie vertellen. Heb je zelf ook een verhaal dat je graag wil delen? Schroom niet om het in te sturen. Dat mag via DM, PM of info@dokterdo.nl. Je hoeft geen schrijf ster te zijn, ik herschrijf/schrijf de blogs zelf.

Ook leuk om te lezen

Geen reacties

Laat een reactie achter