0
Zuster Merel

#Surrealistisch

november 4, 2019

Ik ben nog in opleiding tot hartbewaking verpleegkundige en werk een avond dienst. Op kamer vier, ligt een dame van 104 jaar oud, waar ik de zorg over heb. ‘De oudste dame van de stad,’ vertelt ze trots. Tussendoor belt de spoedeisende hulp. Een 25-jarige patiënte heeft zich gemeld met pijn op de borst. Met een rolstoel wordt ze binnengereden, zweet op haar voorhoofd en een grauw gelaat. Het ziet er serieus uit, het gaat duidelijk niet goed. We rijden haar binnen op kamer zes.
Samen met mijn collega maak ik een hartfilmpje. Dit hadden we niet verwacht. We schrikken, als we de ECG bekijken. Ze maakt een hartinfarct door. Zo jong! Ik loop de kamer af om medicijnen te pakken. Mijn collega gaat aan de slag met het prikken van een infuus.


Wanneer ik richting de medicijnkamer loop rent mijn collega plots achter mij aan om de crash kar te pakken. (Reanimatiekar met alle benodigdheden tijdens een reanimatie) ‘Ze heeft ventrikelfibrilleren’, roept ze. (Een hartritmestoornis die niet verenigbaar is met het leven).
Ik ren mee de kamer op en we starten de reanimatie. Ondertussen belt een andere collega het reanimatieteam en binnen no time staat de kamer vol. Alles verloopt gestroomlijnd. Er wordt goed gemasseerd, waardoor ze tijdens de reanimatie af en toe bij komt en ze haar ogen opent. Zodra de compressies stoppen valt ze weer weg. Ik krijg dit bizarre beeld niet uit mijn hoofd. Het staat op mijn netvlies gebrand.


Het wordt een langdurige reanimatie. Er komt steeds meer informatie binnen over deze jonge vrouw. Al snel wordt ons duidelijk dat ze in het proces om vrouw te worden zit. Helaas niet via het legale circuit. Ze gebruikt diverse soorten medicijnen en afgelopen dagen heeft ze drugs gebruikt. We halen alles uit de kast om har te redden. Twee uur lang vechten we voor haar leven, maar tevergeefs. Ze overlijdt.


Mijn patiënte op kamer vier mag naar huis. ‘Gaat u het redden naar huis?’ vraag ik. ‘Ja kind. Ik pak beneden een taxi. Ga ik lekker thuis voetbal kijken.’ Ze pakt haar rollator en bedankt ons voor alle goed zorgen.
—————

Merel is verpleegkundig specialist cardiologie en schrijft twee-wekelijks een gastblog voor Dokter Do. Merel is ook te volgen op instagram: merel_in_de_cardiologie
www.dokterdo.nlinstagram: dokterdo

Ook leuk om te lezen

Geen reacties

Laat een reactie achter