0
Coassistente Sultan

#Groentje

oktober 2, 2019

Dit gaat bot klinken, maar sommige stageplaatsen zijn helaas simpelweg waardeloos.
Om het extra zuur te maken, was mijn allereerste stageplaats op de studie geneeskunde er zo één. Achttien jaar oud en pas twee maanden student, oftewel een compleet groentje, begon ik aan mijn zorgstage op de chirurgie afdeling in een perifeer ziekenhuis; ik moest twee weken meelopen met de verpleegkundigen. Ik was heel nerveus; nog nooit ‘echt’ in het ziekenhuis geweest, niet als patiënt maar ook amper als bezoeker. Ineens in het wit gekleed voor patiënten moeten staan is dan natuurlijk erg spannend.

“Het komt echt wel goed, ze zien zo veel stagiaires”, zei m’n vader nog om me wat extra moed in te spreken. Met die moed ging ik de eerste dag naar stage, om vervolgens geen begeleider te kunnen vinden. Sta ik wel op de juiste afdeling? Is dit wel het juiste ziekenhuis? Ik was in het juiste ziekenhuis en afdeling, maar ze waren mij simpelweg ‘vergeten’.

Al snel bleek dat het eigenlijk helemaal niet waar was; ze hadden tussen neus en lippen door geen interesse in een stagiair. Dat realiseerde ik me nadat ze heel snel doorliepen zodra ze me zagen, niet reageerden op mijn vragen, en naar elkaar met hun ogen rolden zodra ik iets zei. Huilend ging ik die dag terug naar huis.

Dag twee: misschien lag het aan mij. Het kwam vast door de spanning, vertelde ik mezelf. Ze werken hard, misschien waren ze bot omdat ze moe waren. Die dag liep ik gelijk mee met een verpleegkundige naar wat voor mijn ‘groene’ ogen ronduit een horrorsituatie was: een doorligwond, zo diep dat er pompen op moesten om de pus weg te krijgen. De stank was minstens zo erg als het beeld. Om niet als een zwakkeling over te komen, hield ik het een half uur vol, maar kon daarna niet meer; ik excuseerde me uit de ruimte.

“Zo, jij hebt een zwakke maag zeg. Hoor je wel thuis in dit vak?” Dat was niet de enige ‘feedback’ om me onderuit te halen. In die twee weken hoorde ik hele creatieve onderbouwde uitspraken, zoals “je bent te emotioneel” (nadat ik voor het eerst in mijn leven een stervend persoon zag) en “met smetvrees kun je beter gelijk stoppen met de studie” (nadat ik misselijk werd in een kamer waarvan de muren beklad waren met diarree).

Doorbijten, Sultan. “Ik keek door de spullen van de dame op kamer 5”, zei een collega tijdens het eten. “Ze had van die zilveren dure schoentjes. Over het paard getild wijf denkt dat ze alles kan vragen.” De patiënte wilde eigenlijk alleen maar haar arts spreken, die op de andere locatie van hetzelfde ziekenhuis werkte en vroeg of de verpleging het aan hem kon doorgeven. Het was alsof je zout strooide in een wond. Ik realiseerde me dat het niet aan mij lag; het waren simpelweg verbitterde mensen, en ik nam mijn afstand. Dat was echter ook niet goed. “Als je niks gaat zeggen, ga maar lekker ergens anders zitten”, kreeg ik die pauze nog naar m’n hoofd geslingerd.

‘Onder verwacht niveau.’ Dat is hoe ik werd beoordeeld.
Toelichting: kan niet met emoties of met collega’s omgaan.
Sommige stageplaatsen zijn, zoals ik al zei, waardeloos. Ik twijfelde na deze ervaring om te stoppen met de studie, maar heb dit niet gedaan, omdat ik vond dat het oneerlijk was tegenover mijzelf, en tegenover de patiënten. Ik gun elke patiënt zorgverleners die daar oprecht zijn om zorg te verlenen. Ik hoop dat alle studenten in de zorg die dit lezen, en die op een rot plek stagelopen, ook kunnen doorbijten. Wacht nog even, er komen nog vele leuke afdelingen en lieve collega’s aan, waar je wél bij wil horen.

———————————————-
Sultan is 4e jaars geneeskundestudent. Twee-wekelijks schrijft ze voor Dokter Do een blog en neemt ons mee in haar leventje als arts in spe.

Wil je meer van Sultan lezen, bezoek dan de website: www.dokterdo.nl of volg Sultan op instagam (@ikheetgeenco.

Ook mijn andere gastbloggers zijn op de website te lezen. Mijn blogbundel (blauw boekje) is helaas uitverkocht en niet meer verkrijgbaar via mijn website. De ebook echter wil. Wil je toch een écht boek, bestel hem dan via www.geneeskundeboek.nl of www.compendiumgeneeskunde.nl

Overige vragen en/of samenwerkingen, graag via de mail: info@dokterdo.nl

Ook leuk om te lezen

Geen reacties

Laat een reactie achter