#DokterOfzo

‘Hey, ik hoorde dat je voor dokter studeert,’ kwam ze hijgend zeggen. ‘Mag ik je wat vragen?’ ‘Tuurlijk,’ zei ik vriendelijk. ‘Ik heb een overbuurman in Turkije,’ begon ze. Ik knikte aandachtig. ‘Hij heeft last van zijn maag de laatste tijd, die arme ziel,’ vertelde ze verder. ‘Ik heb hem beloofd dat ik het voor hem zou navragen in Nederland. Wat denkt je dat hij heeft?’

Ik denk dat iedereen die in de zorg werkt, hierover kan meepraten. Zodra mensen weten dat je een beetje verstand hebt van het menselijk lichaam komen ze met allemaal kwaaltjes en klachten bij je uitstorten. Ik stoor mij er niet aan als het over de persoon zelf gaat. Maar kom op, je overbuurman in Turkije?!

Ik glimlachte en besloot haar toch te helpen door een aantal vragen over haar overbuurman te stellen: ‘Hoe oud is hij, hoe lang heeft hij al last, is hij afgevallen?’ Nadat ze al mijn vragen had beantwoord, keek ze mij met wijd gesperde ogen aan en vroeg weer: ‘En, waar denk je aan?’ Ik dacht aan die mooie schoenen die ik laatst bij de Sacha had gezien, en hoe je de tweede paar voor 50% korting kon meekrijgen. Ik dacht aan een overheerlijke warme wafel met chocoladesaus en spikkelsnoepjes, zoals mijn vriendin Sem ze altijd noemt. Ik dacht aan mijn baby neefje die gisteren een harde boer in mijn gezicht blies. Ik heb toen een half uur in een deuk gelegen erdoor. Ik dacht aan van alles, behalve aan haar overbuurman.

Misschien denk je nu, wat koudbloedig van je Do. Maar ik heb die man nooit gezien. Om haar vraag serieus te beantwoorden, moet ik die man zien, aan zijn buik voelen, kijken of hij überhaupt nog een maag heeft en hem persoonlijk de vragen stellen.

‘Je kunt het beste hem adviseren om daar een dokter op te zoeken,’ antwoordde ik. ‘Ja,’ sprak ze geïrriteerd. ‘Dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken.’ Ze bekeek mij van top tot teen bekritiserend aan en spuwde de woorden: ‘ En dat moet dokter worden.’ Vervolgens trok ze haar tas verder omhoog naar haar schouder, hief haar neus de lucht in en sperde stampvoetend weg.

Doei.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie